ZİNCİRLİ VİNÇLERİN GENEL YAPILARI
Zincirli vinçlerle ilgili olarak web sayfamızda pek çok ürün bulunmakla birlikte,bu yazımızda bu makineleri biraz daha detaylı ve dikkatli inceleyeceğiz.
Sanayi çağının başlaması ile birlikte imalat makinelerindeki gelişme beraberinde bu makinelere yük ve iş taşıyan, depolayan pek çok destekleyici makinelerde geliştirilmiştir.Bunlardan biri de zincirli vinçleridir sanayi devrimi öncesinde halatlı bocurgat, ya da palanga denilen tahta makaralardan ve kendir halatlardan oluşan sistemler kullanılıyordu.Buda hem güvenlik hem de işçilik adına büyük kayıplara neden oluyor idi. Zamanla elektrikli motorların gelişmesi neticesinde elektrikli kaldırma ve iletme makinelerinin bulunması da çok uzun sürmedi.
Böylelikle modern anlamda kullandığımız zincirli vinçler süreç içerisinde gelişerek günümüze dek ulaşmış oldular.Dayanıklılık denildiğinde haklı olarak zincirli vinçler akıllara gelmektedir. Bunun nedeni olarak, halatlı kaldırma makinelerine oranla gövde yapılarının kapalı olması ve zorlu çalışma şartlarına olan dayanıklılıkları gösterilebilir.Zincirli vinçlerin alüminyum gövdeye sahip olmaları onları hem hafifletmiş hem de çalışma sürelerinin uzun olması durumunda makinenin soğumasına çok kolaylaştırmıştır.
ZİNCİRLİ VİNÇ GÖVDE YAPISI KESİTİ
ZİNCİRLİ VİNÇLERDE KULLANILAN ZİNCİR TAŞIMA (KAVELETA) KISMI
ZİNCİRLİ VİNÇLERDE KULLANILAN G.80 YÜK ZİNCİRLERİ
ZİNCİRLİ VİNÇLERDEN MAKSİMUM VERİM ELDE ETMEK VE EMNİYETLİ KULLANIM İÇİN KURALLAR:
Ø Zincirli Vinci Diğer kaldırma makinelerinde olduğu gibi kullanacak operatör/operatörleri mutlaka belirleyin.
Ø Operatör/Operatörlerin makineyi kullanmaya başlamadan önce el kitaplarını, kullanma kılavuzlarını mutlaka öğrenmelerini sağlayınız.(bu iş kazalarının önüne geçmek ve makineden en iyi verimi almak için çok önemlidir.)
Ø Zincirli vincin doğru şekilde asılacağı veya yürüyeceği kirişe (NPI Demirine) Doğru şekilde takıldığından emin olun.
Ø Zincirlerinizi her gün mutlaka kontrol ediniz. Zincirlerde aşınma eğilme durumları meydan geldi ise vincinizi KESİNLİKLE KULLANMAYINIZ.
Ø Vincin kapasitesi üzerinde ASLA Kullanmayınız.
Ø Kaldırılacak Yükü vincin tam olarak dikey olarak kaldırınız.
Ø KESİNLİKLE AÇISAL KALDIRMA VEYA ÇEKTİRME YAPMAYINIZ.(Çapraz olarak yük kaldırma durumunda standart olarak 10° Üzerindeki açılara izin verilmez).
Ø Yükün Sallantılı şekilde kaldırılmasına KESİNLİKLE müsaade etmeyiniz.
Ø Zincirli vinçlerle yük kaldırmanın dışında KESİNLİKLE İMALATA YARDIMCI EKİPMAN OLARAK KULLANMAYINIZ. ( Rulo Sac, ya da, Yuvarlak malzemelerin kanca yardımıyla açılmaya çalışılması gibi).
Ø Yük Kaldırma işlemi sırasında kaldırma sistemini ani yukarı ve aşağı hareketler yaptırmayınız.
Ø Hızlı bir şekilde yukarı-aşağı TEKRAR TEKRAR Çalıştırmayın.
Ø Yükseklik Sınırlayıcıya (Limit Switch) ASLA MÜDAHLE etmeyiniz ve yerlerinden sökmeyiniz.
Ø Bir yükü eş zamanlı olarak 2 veya 2 setten fazla zincirli vinçle kaldırmayınız.
Ø Zincirleri el kitabında tarif edildiği şekilde yağlama zamanını takip ediniz ve vinç için yağlama takip formu oluşturunuz.
Ø Peryodik bakımlara mutlaka önem veriniz ve peryodik bakımda zincirli vincin tamamına gerekli bakımları yaptırınız.
Ø Yük Kaldırma esnasında sapanla kancaya bağlanan yükler için EMNİYET MANDALININ kapanıp kapanmadığını MUTLAKA KONTROL ediniz yaylar deforme oldu ise ya da özelliğini kaybetti ise mutlaka değiştiriniz.
Ø Bakım Sonrası Bakım etiketi ilgili personel tarafından mutlaka vinç üzerine konulmalıdır.