TAM VE YARI AKÜLÜ ÜRÜNLERİ DOĞRU KULLANMAK -II

Bir önceki bölümde, istif makinelerinin emniyetli kullanılması ve yapılması gerekenler konusunda bir giriş yapmıştık. Bu bölümde ise biraz daha konuyu irdeleyeceğiz.

* Akülü istif ve benzer taşıma, kaldırma ve istifleme makineleri prensip olarak düz ve sert zeminler için üretildiklerinden kesinlikle pürüzsüz ve sert yüzeylerde kullanılmalıdır. Stabilize yollar, çakıl ve çamur içeren yollar ile parke taşı şeklinde olan zeminde kesinlikle verimli çalışmayacağı gibi makinede pahallı ve bazen de onarılamaz hasar ve arızalar oluşabilir. Bu yüzden kesinlikle yüzey sert ve dirençli olmalıdır ( özellikle küçük te olsa zeminde çukurlar oluştu ise, hele yüklü iken makine tekeri bu çukurlardan çıkamayacak motor fazladan zorlanacaktır).

* Günümüzde iklim değişikliğine bağlı olarak ani sıcaklık düşüşleri ile yükselmeler olabilmektedir. Bu durum ise, +5 ° C ile 40°C arasında çalışacak şekilde üretilmiş olan bu makineler üzerinde olumsuz etkiler yapmaktadır. Sıcaklıktaki bu ani değişiklikler özellikle akü sitemi üzerinde olmuşuz etkileri olmaktadır. Akülü makinelerinin servis ömrünü uzatmak ve en fazla verimi elde etmek için çok sıcak ve soğuk ortamlarda, makineleri çalıştırmamak veya çok kısa süreli aralıklarla çalıştırmak faydalı olacaktır. Akülü makineleri, güneş, kar ve yağmur altında kesinlikle bırakmayınız. Cihazları; çalışma yapılmayacağı zaman bu tip olumsuz etkilerden korumak için gölge ve uygun sıcaklıklarda park edilerek muhafaza edilmelidir.

*Akülü istif ve taşıyıcı makineler üzerinde, taşıyıcı çatallar için ağırlık dağılım tablosu yer almaktadır. Yükleme yapılacağı zaman, bu tabloda yer alan değerlere göre yükleme yapılmalı, kesinlikle ağırlık merkezi konusuna çok önem verilmelidir. İş kazalarını önlemek için, özellikle üreticisinin, makinenin kapasite ve kaldırma yüksekliğine göre imal ettiği , taşıyıcı çatallar üzerinde, KESİNLİKLE uzatma, kısaltma ve modifiye gibi uygulamalar yapmayın.

*
Ürün üzerinde iş güvenliğini artırmaya yönelik uyarı etiketleri, kesinlikle sökmeyiniz. Aşınma, yıpranma veya zaman bağlı silintiler oluşması durumunda bu etiketleri hemen yenileyin.

*Açık alanda yapılacak çalışmada yüzey ıslak, yağlı ve kaygan ise çalışma yapmayınız.

*Belki de yapılan en önemli hata bu tür cihazların şarjlarının bitmesine yakın, uzatma kabloları vasıtası ile bir yandan şarj yaparken çalışmaktır ki, bu şekilde yapılacak çalışma,  cihazınızı kısa sürede kullanılamayacak hale getirecektir. Bu durumda cihazınız garanti kapsamı dışında kalacaktır. Bu konuda cihazı kullanacak personel mutlaka eğitilmeli ve şarj miktarları mutlaka kontrol edilmelidir.

Yukarıda iki bölüm halinde ele aldığımız bu konular cihazınızı, emniyetli ve verimli kullanmak için çok önemlidir.

                                                                                                                                       Satış Mühendisi

                                                                                                                                       Ş.Dinçer SARAN