TRAVERS(KANTARMA) KULLANIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
Merhabalar ;
Web sayfamızda https://www.globaltavanvinc.com/urunler/yuk-traversleri.html sayfasında, traverslerin(kantarma) kullanım alanları, şekilleri avantajları, verimliliği üzerinde bilgi vermiştik. Bu kısa yazımızda ise bu ürünleri kullanırken nelere dikkat edilmesi konusunda bilgi vermeye çalışacağız.
Oldukça kullanışlı ve dengeli olan traversler (kantarmalar) , yüklerin uygun şekilde sabitlenmediği durumlarda, iş güvenliği ve işçi sağlığı açısından risk oluşabilmektedir.
Bunun için:
- Yük dağılımının doğru biçimde yapılması ve traversin ağırlık merkezi dışında yükle birlikte kaldırılması, denge problemini sonrasında ise yük/yüklerin kayarak düşmesine neden olur. (Bkz. şekil-1)

Şekil-1 Traverse yükün, uygun olmayan noktalardan sabitlenmesi
- Yüklemelerde sapan kullanılması durumunda ise sapanların iki bacağına kaldırma açıları 60 ° geçmemelidir. Bu açı değerinin aşılması durumunda iş güvenliği açısından tehlikelidir.
- Traverslere sapanların dik açı ile bağlanması ise kendi kapasitelerinin daha verimli kullanılmasına imkan sağlarlar.
- Bunun dışında traverse sapanlar ile yükleme yapıldığında, yükün traverse(kantarmaya) ters açı ile bağlanması KESİNLİKLE ÇOK TEHLİKELİ olup,yükün tamamen traversten kaymasına ve düşmesine neden olurlar .( bu durumda sapanlar yükten dışarı doğru kayma eğilimi gösterirler)

- Çalışan ve işletme güvenliği açısından, kullanım sıklığına ve tipine bağlı olarak, yılda en az bir kez kontrol edilmelidir. Eğer yüzeylerde deformasyon ve kaynak noktalarında kılcal çatlaklar oluşmuş ise travers kullanılmamalı, Uzman kuruluşlar tarafından yenilenmeye sokulmalıdır.