BARA  VE AKIM ALMA ARABA  SİSTEMLERİ

Hol boyunca veya gezer köprülü vinç sistemlerinin yanı sıra hareketli proseslerin birçoğunda iletim hattı olarak kullanılır. Baralarda ki amper değeri;  holün uzunluğuna, vincin kapasitesine, hol boyunca aynı hatta çalışan diğer vinçlerin varlığına göre farklılık gösterir.Açık bara sistemlerinin avantajı kısa sürede montaj edilip kullanıma sunulması, esnek yapıda olmaları, Radiuslu bölgelerde kolaylıkla kullanılıyor olması ve ekonomik olmalarıdır.İstenildiği uzunlukta kesilerek kullanılır ve montaj parçalarının  çeşitliliği uygulamalarda oldukça kolaylık sağlar.Baralar (parmak bara olarak da bilinir ) bir hol boyunca baştan ve sondan gerdirmelerle gerilerek yardımcı elemanlarla bir hat boyunca sabitlenir.
Ayrıca  akım alma arabaları da  enerji iletimini bir hat boyunca kesintisiz ve kayıpsız olarak iletmenin en ideal yoludur.Özellikle gezer köprülü vinç sistemlerinde (Tavan Vinçlerinde) en çok tercih edilen bileşenlerdendir.Köprü üzerinde veya vinç yürüme yollarında kullanılan akım alma arabaları  köprünün hol boyunca yüklü veya yüksüz olarak seyir halinde olabilmesi için kullanılırlar. Bunu Yaparken de gerekli enerjiyi Bara denilen açık yada kapalı enerji hatlarından alarak enerjiyi elektrik makinelerine iletirler.

Ayrıca Radiuslu hatlarda tam kontakt sağladığı için başarı ile kullanılır.Tek kirişli, çift kirişli veya portal vinçlerde oldukça verimli kullanılan akım alma arabaları vinç sistemlerinin dışında enerji iletim hattı bara olan makine parkurlarında da kullanılabilmektedir.Vincin kapasitesi,hol boyu uzunluğuna göre; Akım alma arabaları  3P ( üç fazlı) ,4P(dört fazlı) veya 6P(altı fazlı) olarak üretilmektedir. Akım alma arabası temelde iki kısımdan oluşur 1.kısım mekanik yaylı kısım (baraya tutunmayı sağlayan )  2. Kısmı ise karbon fırça kısmıdır.